
« O calatorie de mii de mile începe cu un pas ! »
Recent cercul de teatru şcolar francofon « Studio T.Act » de la Liceul Teoretic « Alexei Matevici » din Căuşeni, condus de profesoara de limba franceză Ala Antonov, s-a întors de la Festivalul intenaţional de teatru şcolar «Pantomimes 2011» din oraşul Orthez, Franţa.
Pornind împreuna din curtea liceului, visul ne îndepărta spre orizonturi necunoscute. Ţările pe care am reuşit să le vizitam în drum spre Orthez ne-au creat impresii deosebite prin peisajele deosebite studiate la orele de franceză şi geografie : munţii Carpaţi, Alpi şi Pirinei, Coasta de Azur şi oceanul Atlantic, lacul B din Ungaria, nemaivorbind de drumurile şi autostrăzile la care putem doar visa. Însa apogeul impresiilor frumoase le-am acumulat în Paris, orasul luminilor! Aici am avut ocazia de a vedea faimosul Turn Eiffel, Catedrala Notre Dame, Sacre Coeur, la Defense, muzeul Louvre, dar deosebita placere şi mîndria ca suntem români, am simţit-o în muzeul « Constantin Brincusi », Brincusi fiind unul din cei mai mari sculptori ai secolului XX, care a activat la Paris.
Ocazia de a demonstra aptitudinile actoricesti am avut-o noi, tinerii actori, trăind viaţa personajelor create de Alain Batis în piesa “Sara», o ţară de vis, unde oamenii de toate vărstele şi toate rasele trăiesc în bună înţelegere.
Acest spectacol ne-a oferit emotii patrunzatoare şi amintiri de neuitat, căci noi, reprezentanţii Moldovei, ţară de care unii nici nu auzise, am reusit sa ajungem la nivelul dorit. Aplauzele si strigatele de bucurie a ochilor ce ne admirau a facut ca corzile inimilor noastre sa vibreze într- un ritm nemaipomenit. In momentul acela am simtit că doar prin muncă şi greutăţi poţi ajunge la stele. Am înţeles că suntem întradevar buni, mesajul piesei a ajuns la inimile spectatorilor şi că prin venele noastre curge sînge fierbinte ce simte sensibilitatea artei. Inca de la inceputul festivalului fiecare tară (Bielorusia, Moldova, Serbia, Slovenia ,Spania, Rusia,Cehia, Turcia,Franta) şi-a prezentat folclorul prin elementele sale caracteristice, însa hora şi cîntecul moldovenesc au fost punctul culminant al serii, deoarece doar ritmul horei moldoveneşti şi dispozitia noastră de a dansa au reuşit să invite întregul public la dans. Tot oraşul şi oaspeţii săi au admirat şi apreciat în timpul defileului pe străzile Orthezului costumele naţionale, cîntecele şi dansurile populare. Ne-a uimit foarte mult faptul ca fiind straini totusi gazdele ne-au zimbit şi ne-au primit cu bratele deschise chiar daca la inceput aveam emoţii aflând ca fiecare dintre noi va locui in diferite familii. Ajunsi acolo am avut deosebita placere de a cunoaste surorile Claudette si Chistiane,pe Michele şi Lena, care ne-au oferit posibilitatea de a ne simti ca acasa. Deasemenea si colegii din alte ţări au fost destul de prietenosi si binevoitori , acumulând astfel o placuta experienţă a vieţii : am testat cunoştenţele noastre la limbi străine, am cunoscut tradiţiile altor popoare, am facut noi prieteni. Graţie pogramului de activitate propus de organizatoare, Nicole de Lapparent şi Jocelyne Jalabert, am ajuns la ţarmul oceanului Atlantic în faimosul oraş Biarritz şi la plajele din Irun, Spania.
Aceasta calatorie va ramine pentru noi o descoperire placută şi o încercare de a pătrunde în lumea ideală, o lume de vis ce poate fi descoperită doar prin intermediul puterii şi enigmei teatrale. A fost o călătorie la care am visat mulţi ani, dar a devenit realitate graţie profesoarei noastre Ala Antonov, pentru care îi aducem cele mai sincere urări de sănătate şi să-i ajute şi pe alţi elevi să realizeze acest vis – să vizitezi Franţa şi să te manifeşti pe o scenă de teatru.