top of page
Secvenţă din piesa Sara de Alain Batis, prezentată la Festivalul Internaţional de teatru şcolar din Orthez, Franţa

Studioul teatral T-Act

Teatrul şcolar – o oportunitate de învăţare a limbii străine

 

 

Practicarea teatrului în limba străină constituie un mijloc formidabil pentru a integra învăţarea limbii într-o activitate originală, ludică şi motivantă. Ce beneficii pot să atingă practica teatrală pentru învăţarea limbii străine? Cum activităţile teatrale pot să servească în predarea/învăţarea limbii străine? Care este utilitatea unui atelier de teatru în limba străină în şcoală? Ce este comun între practica teatrală şi exersarea unei limbi străine? Cum să pregătesc un atelier de teatru? Acestea sunt doar unele întrebări la care revin la fiecare început de an de şcolar, când formez o trupă de teatru din elevii doritori de a învăţa limba franceză într-un alt mod.

Practicarea teatrului în şcoală are multiple beneficii. Teatrul oferă elevilor o modalitate plăcută, utilă şi conştientă de petrecere a timpului liber. Elevii au posibilitatea să se cunoască mai bine, să descopere cine sunt. Efectele teatrului şcolar sunt formative. Educarea sufletului este la fel de importantă ca educarea minţii Prin dramatizare cei timizi îşi înving treptat teama, devin mai siguri pe ei, memorează mai uşor, se transpun într-un personaj pe care-l îndrăgesc, iar bucuria propriului succes îi face încrezători în forţele lor. Mulţi elevi descoperă unele calităţi artistice, pe care nici nu bănuiau că le posedă.

Repetiţiile pentru pregătirea unui spectacol cultivă răbdarea , responsabilitatea, perseverenţa, capacitatea de concentrare a atenţiei. Elevii descoperă arta dramatică prin exerciţii de dicţie, mimică, gest, recitare. Ei învaţă cum să stăpânească emoţiile, să capteze atenţia celorlalţi, cum să vorbească în public, cum să se exprime coerent. Teatrul e o muncă în echipă şi toţi trebuie să dea dovadă de seriozitate şi respect. În echipa teatrală fiecare depinde de ceilalţi. Elevii învaţă să lucreze în echipă, să-i respecte pe ceilalţi prin punctualitatea şi responsabilitatea fiecăruia. Teatrul îi învaţă să colaboreze şi să perceapă că elevul-actor e o părticică dintr-un tot întreg şi succesul depinde de atitudinea şi comportamentul fiecăruia. La concursurile şi festivalurile de teatru elevii acumulează o experienţă extraordinară de comunicare, îşi fac noi prieteni, conştientizează ce însemnă concurenţa. Elevii – actori sunt spectatorii de mâine, care vor fi mai vizaţi decât alţii, vor avea o cultură estetică mai largă, vor înţelege cât de dificil, dar şi cât de plăcut este să te laşi pe mâna muzelor.

Montarea unei piese de teatru constituie un proiect motivant pentru elevi, ce contribuie la dezvoltarea competenţelor specifice învăţării limbii străine într-un mod ludic. Elevii descoperă literatura francofonă, îşi îmbogăţesc vocabularul, lucrează asupra intonaţiei, pronunţării corecte. Festivalurile internaţionale de teatru şcolar din Franţa, Belgia, Italia, la care am participat cu trupa de teatru „Studio T.Act”, au constituit nu doar prilejul de a juca pe o scenă adevărată de teatru, dar şi posibilitatea de a face schimb de experienţă lingvistică cu tinerii actori din alte ţări

francofone. Aflându-se în situaţii reale de comunicare, elevii aplică în practică cunoştinţele de limbă şi civilizaţie prin prezentarea ţării, a oraşului natal, prin exprimarea atitudinii şi aprecierea spectacolelor la forurile de discuţii teatrale. Atelierele de teatru animate de profesionişti, diversitatea genurilor de spectacole prezentate de trupele de actori din ţările europene i-au îndemnat pe elevi să creeze colectiv spectacole pe care le-au jucat cu succes. Un lucru foarte îndrăgit de toţi este descoperirea locurilor istorice şi culturale din oraşele europene pe care le-au vizitat: Paris, Nice, Strasbourg, Orthez, Bruxel, Gent, Sorrento, Roma, Veneţia,ş.a.

Dacă am avea curriculum la Cursul opţional de extindere (învăţare a limbii străine prin teatru) sau un Curs opţional integrat, cred că s-ar aventura mai mulţi profesori să descopere arta dramatică împreună cu elevii şi să-i motiveze să înveţe distractiv limba străină.

 

 

 

 

 

Ala Antonov, profesoară de limba franceză, grad didactic superior,

Animatoarea Studioului Tânărului Actor (Studio T.Act),

Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, Căuşeni

 

© 2016 «LT ”Alexei Mateevici”». Сайт создан на Wix.com

  • Белая иконка facebook

tel:024322530

bottom of page